ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΚΥΘΗΡΑ ~VISIT KYTHIRA/CERIGO GREECE~

Οι καλύτερες Τιμές για Δωμάτια !!
Ταξιδεύοντας  με πορισμό την Ελαφόνησο για camping στην ξακουστή παραλία του Σίμου . Τρία χρόνια προσπαθώ να επισκεφτώ το νησί και όλο κάτι στραβώνει και τελικά δεν τα καταφέρνω . Δυστυχώς και αυτή την φορά κάτι προέκυψε...Μία περίπου ώρα ο πριν φτάσω στο λιμάνι της Πούντας για να πάρω το ferry boat κάναμε  μια στάση στο χωριό Άσωπος για ενα καφεδάκι . Εκείνη την στιγμή που περιμένουμε τους καφέδες έρχεται ειδοποίηση στο κινητό μου "φωτιά στην Ελαφόνησο"!! Μετά από λίγα λεπτά άλλη ειδοποίηση "εκκενώνεται το camping " στο μεταξύ έχουν περάσει είδη δύο πυροσβεστικά οχήματα .Όπως καταλαβαίνεται έπρεπε να αλλάξουμε γρήγορα πλάνο . Μετά από ένα μικρό meeting καταλήξαμε στα "άγνωστα" μέχρι τότε Κύθηρα .Με μια γρήγορη αναζήτηση τα Κύθηρα είχαν πάρα πολλά να δούμε και το βασικότερο έχουν camping . Κατευθείαν μπαίνουμε στην μηχανή και φεύγουμε για Νεάπολη από όπου αναχωρεί το πλοίο για το νησί .

Φωτιά στην Ελαφόνησο 
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 

ΜΕ ΠΛΟΙΟ 

- Από Γύθειο 
- Από Νεάπολη
- Από Πειραιά 

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ 

-Απο Αθήνα 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων θα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο KΥTHERA.GR

Ναυάγιο Norldland
To λιμάνι των Κυθήρων είναι το Διακοφτί ένας οικισμός που ξεχωρίζει για τα καταγάλανα νερά  οι ντόπιοι το αποκαλούν την καραϊβική των Κυθήρων και όχι άδικα .  Δυστυχώς είχε πάρα πολύ αέρα εκείνη την μέρα και δεν κάναμε βουτιά στη παραλία . Στο Δακοφτι βρίσκεται και το Ναυάγιο του Ρωσικού Nordland που σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο σχηματίζεται ένα άγριο σκηνικό ιδανικό για τους λάτρης της φωτογραφίας.Το Norland που τον Οκτώβριο του 2000 προσάραξε στη νησίδα Δραγονάρες επειδή το πλήρωμα του από Ουκρανούς τα είχε τσούξει . Βρίσκεται ημιβυθισμένο με την πρύμνη του σε βάθος περίπου 30 μέτρων και με την πλώρη στα βράχια .

Η συλλογή αλατιού θεωρείται παράδοση για τους κάτοικους και απαγορεύεται ρητά για τους επισκέπτες 
Αφήνουμε το Διακοφτί και θα πάμε για μία βουτιά στην παραλία Καλαδί η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες  βρίσκεται στην ανατολική πλευρά δεν είναι οργανωμένη οπότε πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα εκτός και πάτε μετά της 4 όπου πέφτει ο ήλιο και θα βρεις πολύ σκιά.Έχει τρις διαφορετικές παραλίες  . Λίγο πριν την παράλια έχει μια καντίνα και ντουζιέρες ωστόσο δεν μείναμε ικανοποιημένοι από την Καντίνα όλα ήταν μέτρια ποιότητας και αρκετά ακριβή !

Η Θέα από το Belvedere
Πηγαίνοντας στο Καψάλι περάσαμε από την χώρα των Κυθήρων και το σημείο Belvedere που στα ιταλικά σημαίνει καλή θέα. Σταματήσαμε για λίγο για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Από αυτό το σημείο απολαμβάνεις ένα μέρος από το Κάστρο , την Χώρα και το Καψάλι .Οι περισσότεροι τουρίστες στο νησί είναι από την Ιταλία και την Γαλλία αυτό κρατάει από τα χρόνια των Βενετών όπου το νησί ήταν σημαντικό λιμάνι της βενετικής αυτοκρατορίας .

Από το Καλαδί θα πάμε προς το Καψάλι είναι το λιμάνι της χώρα των Κυθήρων ας πούμε το κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού.Εκεί θα βρεις παραδοσιακά ταβερνάκια για να δοκιμάσεις την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου άλλα και αργότερα να απολαύσεις ένα ποτό με θέα το βενετικό κάστρο . Επίσης η  παραλία  έχει και γαλάζια σημαία και είναι οργανωμένη !

Στα Κύθηρα ο χρόνος έχει σταματήσει μέσα στον Αύγουστο και κόσμος περπατούσε και ρωτούσε για ενοικιαζόμενα δωμάτια τους ντόπιους. Ότι φας θα είναι πεντανόστιμο  και φτιαγμένο με υλικά  του τόπου . Όσο για τους κάτοικους έχω να θυμάμαι το χαμόγελο και την ζεστασιά τους ήταν ίσως από τα λίγα μέρη που έχω ταξιδέψει και δεν μας έβλεπαν σαν 'χρήμα' . Σκέψου ότι πήγαμε να αγοράσουμε μπύρες από μια ταβέρνα και η ιδιοκτήτρια μας είπε: "Παιδιά λίγα μέτρα πιο πέρα έχει μπακάλικο που θα την πάρετε πιο φτηνά δεν αξίζει να σας την χρεώσω εγώ " Απίστευτο ! ! Εννοείται οτι τη νύχτα πήγαμε σε αυτή την ταβέρνα  για να φάμε :) . Το φαγητό ήταν τέλειο . Στο μαγαζί είχε μόνο τσιρηγώτες . Τσιρηγώτες ονομάζονται οι κάτοικοι των Κυθήρων κρατάει από την πρώτη ονομασία του νησιού επί βενετικής κατοχής που ονομαζόταν Cerigo
Σαλάτα με Παραδοσιακά Παξιμάδια - Κόκορας και Κατσίκι Κοκκινιστό 
Το καλύτερο Πρωινό στο Νησί θα τα βρεις στο Fossa στη Χώρα ~ να πας Νωρίς ~
Το πρωί θα ανέβουμε να κάνουμε βόλτα στη χώρα να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια και φυσικά να επισκεφτούμε το Βενετικό Κάστρο . Στα κεντρικά σοκάκια υπάρχουν πολλά μαγαζιά, κυρίως με τουριστικά είδη. Η περιπλάνηση στα σοκάκια της Χώρας και στο Κάστρο αξίζει τον κόπο. Πολλά εκκλησάκια παντού, όμορφοι κήποι και η αισθητική της αρχιτεκτονικής των κτιρίων μαγνητίζουν το ενδιαφέρον. Καλό θα είναι να πάτε νωρίς το πρωί για να μη έχει πολύ κόσμο και να απολαύσετε την πανοραμική θέα πάνω από την εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο. 
Χώρα των Κυθήρων 
Το Ενετικό Κάστρο "Το μάτι της Κρήτης όπως το ονόμαζαν λόγω της στρατηγικής του θέσης παρατηρώντας την κίνηση των καραβιών σε τρία πελάγη ταυτόχρονα , Ιόνιο , Αιγαίο και Κρητικό χτίστηκε σε διαφορετικές φάσης της ιστορίας του νησιού αλλά το μεγαλύτερο τμήμα χτίστηκε το 1503 από τους Ενετούς .
Κάστρο Χώρας 
Η Χύτρα το νησί έξω από τα Κύθηρα σε πάει καραβάκι από το Καψάλι "Captain Spyros"
Φεύγουμε για Μυλοπόταμο το γραφικό χωριό των Κυθήρων με τους καταρράκτες και τους νερόμυλους .Γενικώς τα Κύθηρα έχει όμορφα γραφικά χωριά όπου πρέπει ανακαλύψεις δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάμε σε όλα .Τα πιο γνωστά μαζί με το Μυλοπόταμο είναι τα Μητάτα όπου γίνεται και η γιορτή του κρασιού κάθε καλοκαίρι και ο Αβλέμονας


Mυλοπόταμος
Στο Μυλοπόταμο θα δούμε τον καταρράκτη της Φόνισσας ή Νεράιδας και θα μετά θα περπατήσουμε το μονοπάτι προς τους Νερόμυλους και τους άλλους καταρράκτες που υπάρχουν εκεί .Ένας χώρος μαγικός γεμάτος δρομάκια και ρυάκια μέσα σε μια ρεματιά πλούσια σε βλάστηση με λεύκες και πλατάνια. Κατά την διάρκεια θα δεις 24 εγκαταλελειμμένους νερόμυλους . Να είστε σίγουροι οτι η τοποθεσία θα σας γοητεύσει και θα σας πάει πίσω σε μυθικές παραμυθένιες εποχές . 
Καταρράκτης Φόνισσας-Νεράιδας το νερό πέφτει από 20 μέτρα ύψος
Νερόμυλοι
Καταρράκτες Νερόμυλων 
Θα συνεχίσουμε το μονοπάτι της ρεματιάς όπου θα φτάσουμε στη παραλία Καλάμι για μένα η ομορφότερη παραλία . Η πρόσβαση σε αυτή δεν είναι εύκολη οπότε καλό είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια και όχι σαγιονάρες  επίσης να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα φαγητό και φυσικά νερό αρκετό! Στη περιοχή αξίζει επίσης να επισκεφτείς το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας .
Πράσινη Λίμνη
Επόμενη στάση η Πράσινη Λίμνη . Ίσως το πιο μυστικό σημείο στο νησί ιδανικό για τους φίλους της πεζοπορίας. Φτάνεις στον οικισμό Λιμιώνας και από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι για την Λίμνη. Οπωσδήποτε παπούτσια αθλητικά και πάρα πολύ νερό . Εμείς συναντήσαμε έναν ντόπιο o οποίος  για κάποιο άλογο μας έδειξε λάθος δρόμο με αποτέλεσμα να περπατάμε μια μίση ώρα μέσα στον ήλιο σε αγκάθια και θάμνους. Όταν τελικά φτάσαμε στη πράσινη Λίμνη δεν μπορούσαμε να κατέβουμε ήταν πολύ επικίνδυνα  .Λογικό αφού δεν είμασταν από το σωστό μονοπάτι . Χωρίς αρκετό νερό και με μία ώρα περίπου περπάτημα ακόμη μέχρι τον Λιμιώνα  ήταν μια εμπειρία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό . Ανεβάζω το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσετε για να μην χυθείτε και εσείς! !


Μονοπάτι για την Πράσινη Λίμνη
Ιδανική ώρα επιστροφής από την Λίμνη το σούρουπο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα .Ένα μαγικό τοπίο !! 
Ηλιοβασίλεμα από τον Λιμιώνα 
Το  μεσημέρι φεύγουμε από το νησί με σκοπό να περάσουμε από την Ελαφόνησο αφού η φωτιά έχει σβήσει. Θα πάρουμε το μεσημεριανό πλοίο για να έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας . Αυτό σημαίνει ότι θα ξυπνήσουμε νωρίς το πρωί να πάμε στο χωριό Μητάτα  και φυσικά να κολυμπήσουμε στα Λουτρά της Αφροδίτης στον Αβλέμονα . Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο από τα  Κύθηρα όλοι θα έχετε δει μια φωτογραφία από τον Αβλέμονα .

Αβλέμονας-Λουτρά Αφροδίτης

Συνοπτικά σε 36 ώρες και διανύσαμε περίπου 90 χιλιόμετρα 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ : 
Καλαδι , Διακοφτιί , Καψάλι , Καλάμι , Λιμιώνας, παράλια Παλαιόπολης ,Λουτρά Αφροδίτης , "Πρασινη Λίμνη" 

ΧΩΡΙΑ :

Διακοφτί, Μητάτα , Μυλοπόταμος ,Αβλέμονας, Χώρα , Καψάλι , Λιβάδι  

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:


Κάστρο Κυθήρων ,Καταρράκτης Νεράιδας , Νερόμυλοι , Καταρράκτες Νερόμυλων , "Πράσινη Λίμνη " , Ηλιοβασίλεμα από Λιμιώνα , Ναυάγιο Nordland , Λουτρά Αφροδίτης ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ / USEFUL PHONES :

Police/Αστυνομία : 2736 031206

Fire Department/Πυροσβεστική : 2736 034102 , 2736 034376 
Μunicipality/Δημαρχείο: 2736 031213
Port Office/Λιμεναρχείο:2736 033280Τα πάντα για το νησί βρήκαμε στο Kythera.gr


0 Comments