ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΑΘΗΝΑ ~ ΑΚΑΜΠΑ ~ IRBID ~ ΓΕΡΑΣΑ ~ AJLOUNΠρώτη μέρα 
Θα φύγουμε το απόγευμα από την Αθήνα για Άκαμπα . Η πτήση διαρκεί περίπου δύο μίση ώρες . Μόλις φτάσουμε στο Αεροδρόμιο θα μας περιμένει ο Μοχάμεντ για φύγουμε για Irbid.Μια φοιτητούπολη στο Βορρά της Ιορδανίας και εκεί θα είναι η βάση μας για τις πρώτες δύο μέρες . 

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος 

Οι δρόμοι στην Ιορδανία είναι αρκετά καλοί θυμίζουν τους δικούς μας επαρχιακούς δρόμους στηνΕλλάδα . Σίγουρα χρειάζεται προσοχή για αυτό και εγώ ενώ είμαι αρκετά κουρασμένος θα μείνω ξύπνιος για να κάνω παρέα στο Μοχάμεντ .Πέντε ώρες θα χρειαστούμε για να φτάσουμε στο Irbid , υπολογίζουμε να είμαστε εκεί κατά της μια μίση τα ξημερώματα .
Φούρνος από δω τρώει όλο το Irbid
Αφού φάγαμε καλά καλά φεύγουμε γρήγορα για το σπίτι να πέσουμε να κοιμηθούμε για τι αύριο θα έχουμε μια  μεγάλη και δύσκολη μέρα ! Αφού ξυπνήσαμε πήραμε πρωινό , ήπιαμε καφέ θα οδηγήσουμε μέχρι  την γειτονική  Πόλη Γέρασα ή jerash .  Την Πόλη αυτή την ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος και οι πρώτοι κάτοικοι της όπως μαρτυρεί και το όνομα αυτής ήταν ηλικιωμένοι απόστρατοι του μακεδονικού στρατού .Ο αρχαιολογικός χώρος είναι τεράστιος και χρειάζεσαι σίγουρα ένα ολόκληρο πρωί για να τον εξερευνήσεις  από άκρη σε άκρη. Τι πρέπει να δεις  ; σίγουρα την Οβάλ πλατεία που ήταν αγορά της πόλης , το Νότιο αρχαίο αμφιθέατρο με την τέλια ακουστική , Την αψίδα του Αδριανού μπαίνοντας στη πόλη , τον ναό της Άρτεμις και τον Ιππόδρομο.

Οβάλ Πλατεία, Γέρασα 

Αψίδα του Αδριανού , Γέρασα 
Νότιο Αμφιθέατρο , Γέρασα
Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας νερό και φυσικά να φοράτε ελαφριά ρούχα ο ήλιο χτυπάει όλη την μέρα οπότε και Καπελάκι !! Γενικά μην Βιαστείτε καθόλου πάρτε τον χρόνο σας και απολαύστε την Αρχιτεκτονική της πόλης που σε ταξιδεύει στον Αρχαίο ελληνικό πολιτισμό . Θα σε  βοηθήσουν και οι τόσες ελληνικές επιγραφές που υπάρχουν παντού .

Εμείς αφιερώσαμε σχεδόν 3 ώρες  ναι δεν είναι αρκετές άλλα δυστυχώς σε όλο το ταξίδι ο χρόνος ήταν εχθρός μας

Θα αφήσουμε την Γέρασα και θα πάμε δυτικά σε μια άλλη πόλη την Ajloun . Εκεί υπάρχει ένα ξακουστό κάστρο από τα χρόνια των σταυροφόρων το Ajloun Castle قلعة عجلون .

Ajloun Castle
Tο Κάστρο αυτό το κατασκεύασε ένας στρατηγός του Θρυλικού Σαλαντιν. Όσοι έχουν διαβάσει για εκείνη την εποχή σίγουρα τον  γνωρίζουν .Ήταν ο πρώτος Σουλτάνος της Αιγύπτου και της Συρίας αλλα και ο φόβος και τρόμος  των σταυροφόρων . Το κάστρο έχει μείνει στη Ιστορία γιατί οι σταυροφόροι   μπόρεσαν ποτέ να το κατακτήσουν. 

Σώσετε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Μια βόλτα στους εσωτερικούς διαδρόμους και δωμάτια αρκεί για να καταλάβεις πολλά για την αρχιτεκτονική των κάστρων εκείνης της περιόδου άλλα και για την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτό.

Παραδοσιακό Ιορδανικό Τσάι 
Κοντά στο Ajloun βρίσκεται και το χωριό που μεγάλωσε ο Μοχάμεντ . Μας πήγε μια βόλτα από το πατρικό του . Η νύφη του μας ετοίμασε παραδοσιακό τσάι το οποίο μπορώ να πω ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ότι πιο ωραίο είχα ποιεί .  Πίνοντας το τσάι και περπατώντας στο χωριό ο Μοχάμεντ μας έλεγε ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια  αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια .

Βάζοντας ένα χεράκι στο μάζεμα της ελιάς 
Θα γυρίσουμε πάλι πίσω στο Irbid να κάνουμε μια βόλτα στα μαγαζιά και την αγορά της πόλης και μετά να βρούμε να φάμε κάτι γιατί όσο νάνε η πείνα θερίζει.

Τσάι όλων των Ειδών 
Στο Irbid ίσως ήμασταν και οι μοναδικοί επισκέπτες της πόλης . Μιλάμε για μια επαρχιακή πόλη χωρίς τουριστικό ενδιαφέρον .Αυτό μας άρεσε πάρα πολύ και το αναζητούμε στα ταξίδια μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε περισσότερα για την χώρα . Επίσης στις αγορές αυτές μπορεί να βρεις πράγματα άξιας σε πολύ καλή τιμή .

Ενώ νομίζαμε ότι θα πάμε να φάμε σε κάποιο εστιατόριο βρεθήκαμε σε ένα λόφο με θέα όλη την πόλη . Μαζί με εμάς και φίλοι του Μοχάμεντ γεμάτοι με προμήθειες για να ψήσουμε και να φάμε εκεί,  πάνω από τα φώτα της πόλης . Από τι μας είπαν τα παιδιά αυτό είναι μια συνήθεια των νέων της Ιορδανίας να ανάβουν φωτιές και να τρώνε έξω .

ο μάγειρας εν δράση 
Δεν θυμάμαι το όνομα του φαγητού θυμάμαι πάντως ότι είχε φρέσκα λαχανικά , κιμά μοσχαρίσιο ,ελαιόλαδο και ήταν πεντα νόστιμο . Εννοείται στη Ιορδανία δεν χρησιμοποιούν πιρούνια αλλά πίτα στο χέρι και βούτα. Αφού φάγαμε όλο το φαγητό μέσα σε δέκα λεπτά . Στη  συνέχεια  χορέψαμε μαζί δικούς τους και δικούς μας χορούς  και συζητήσαμε πράγματα και καταστάσεις που προβληματίζουν τους ίδιους αλλά και εμάς .

ο Ναργιλές περιμένει το τσάι 
Κάπως έτσι θα τελειώσει η πρώτη μέρα  κάνοντας καινούργιους φίλους και απολαμβάνοντας γεύσεις  απο τη Ιορδανία πάνω από τα φώτα της Πόλης.

Διάβασε την επόμενη μέρα από το ταξίδι μας 


Δες το Βίντεο από την πρώτη μέρα


0 Comments