Νότια Εύβοια : Ένας τόπος αντιθέσεων

Η Εύβοια είναι ένας μαγικός ανεξερεύνητος τόπος , πολλοί συγκρίνουν την ομορφιά της  με αυτή της Κρήτης μια και μιλάμε για τα δύο μεγαλύτερα νησιά της χώρας.Βρίσκομαι στην Νότια Εύβοια και μόλις έχω κατέβει από την Κορυφή του Όρος Όχη,μια ανάβαση που είχε ως σκοπό την αναζήτηση για το μεγάλο δρακόσπιτο διαβάστε περισσότερα εδώ.

Νότια Εύβοια απέχει μόλις μία ώρα με το ferry boat από Αθήνα και σε συνδυασμό την φυσική ομορφιά της τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν να εξορμήσουν στην περιοχή.Χρόνια τώρα η Εύβοια είναι αγαπημένος προορισμός για όσους αγαπούν την φύση και απεχθάνονται την οργανωμένες παραλίες.

Πέτρινο Γεφύρι, Νερόμυλος Επανοχωρίου

Πέρα όμως από τις παραλίες στη Νότια Εύβοια θα βρεις φαράγγια, ποτάμια και παραδοσιακους οικισμούς πολλά από τα οποία έχουν ελάχιστους  μόνιμο κάτοικους. Διασχίζοντας τους δρόμους ανάμεσα στα χωριά αντιλαμβάνεσαι κατευθείαν ότι βρίσκεσαι σε ένα τόπο αντιθέσεων από τη μια μπορείς να βρίσκεσαι κάτω από ένα καταρράκτη και σε λίγα λεπτά να παίζεις με τα κύματα στη  θάλασσα.

Κοντά στο χωριό Πλατανιστός υπάρχει αυτός ο μαγικός τόπος , Οι πηγές του Επανοχωρίου σε περιμένουν για μια δροσερή βουτιά απολαμβάνοντας παράλληλα τους ήχους της φύσης « η αλήθεια είναι ότι τα νερά ήταν πολύ κρύα 🥶»

Παραλίες στην Νότια Εύβοια 

Η Νότια Εύβοια είναι γνωστή για τις παραλίες αλλά και για το ελεύθερο camping όπου μπορείς να κάνεις σε αυτές αφού οι περισσότερες είναι οργανωμένες και ο κατασκηνωτής έχει όλα τα απαραίτητα!! Σε αυτή την εξόρμηση θα ανακαλύψω τρις από αυτές και στην μία θα περάσω την νύχτα.

Παραλία Ποτάμι 
Από τις πηγές στο Επανοχώρι αν συνεχίσεις το φαράγγι φτάνεις στην παραλία ποτάμι.Φανταστική παραλία με μεγάλη έκταση, ένα ταβερνάκι με παραδοσιακή κουζίνα και φυσικά καντίνα στο ποτάμι για δροσερή μπύρα και φαγητό κάτω από τα πλατάνια.
Παραλία Καλλιανος
Όμορφη παραλία στην οποία καταλήγει ο Δημοσαρης ποταμός. Προτείνεται για ελεύθερο κάμπινγκ .Υπάρχει καντίνα για φαγητό καφέ και ότι άλλο χρειαστείς.Ο δρόμος από τη Νέα Στύρα έχει αρκετές στροφές άλλα απέχει μόνο μία ώρα περίπου.Οι περισσότεροι που έρχονται σε αυτή τη παραλία είναι λάτρες της πεζοπορίας αφού το φαράγγι του δημοσάρη είναι πολύ δημοφιλή δυστυχώς σε αυτή την εξόρμηση δεν είχα το χρόνο για το διασχίσω ίσως την επόμενη φορά περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Παραλία Άγιος Δημήτριος

Η πιο εντυπωσιακή παραλία από τις τρις είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου ή Φαράγγι.Ο λόγος γιατί πίσω σου βρίσκεται το επιβλητικό φαράγγι και μπροστά τα τιρκουάζ νερά του αιγαίου.Για αυτό άλλωστε και τόσοι κατασκηνωτές την επιλέγουν.Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξανά δει τόσες πολλές σκηνές σε παραλία.Εννοείται πως θα βρεις και εδώ καντίνα με τα απαραίτητα όπως και χώρο στάθμευσης.Ο δρόμος δεν είναι και τόσο καλός για ένα συμβατικό αμάξι καθώς είναι ανηφορικός και χωματόδρομος οπότε αν πετύχεις κάποιον να έρχεται θα δυσκολευτείς.Μπορείς όμως να αφήσεις το αμάξι πάνω στον κεντρικό και να κατέβεις με τα πόδια αν δεν θες να ρισκάρεις.Tτέλος  στο γεφυράκι που είναι η πρώτη καντίνα υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί κατά μήκος του φαραγγιού .(υπάρχουν κόκκινα βέλη να ακολουθήσετε πάνω στις πέτρες ).15 περίπου λεπτά αγνής φύσης με αποκορύφωμα τις βαθρες με πεντακάθαρο νερό από πήγες ,που εάν θέλετε μπορείτε να βουτήξετε!

Στον Άγιο Γρηγόριο , Το ανατολικότερο άκρο!

Mια από τις διαδρομές που ήθελα να πραγματοποιήσω ήταν αυτή προς το Πρινιά και τον άγιο Γρηγόριο το ανατολικότερο σημείο στη Νότια Εύβοια.Στο μυαλό μου το είχα διαφορετικά αφού στη τοποθεσία αυτή ήθελα να πάω την αυγή για να απολαύσω την ανατολή.Τελικά δεν ξύπνησα ποτέ οπότε η διαδρομή έγινε μεσημέρι.
Χάρτης διαδρομής

Μέχρι τον Πρινιά ο δρόμος ασφάλτινος με πολλές στροφές  και τρομερή θέα προς το αιγαίο.Στη συνέχεια από τις κεραίες και μέχρι το εκκλησάκι χωματόδρομος που σε πολλά σημεία χρειάζεται προσοχή αφού ο δρόμος έχει υποχωρήσει .Τελικά καλύτερα που οδήγησα την ημέρα , την νύχτα θα ήταν επικίνδυνο ! Μετά από μία μίση ώρα κατάφερα να φτάσω.Άγονη περιοχή!! λογικό να μου πεις αφού συνήθως  πνέουν ισχυροί θυελλώδης άνεμοι ευτυχώς όμως  εγώ ήμουν τυχερός ο καιρός ήταν τέλειος!

Αναμνηστική φωτογραφία με την Μπέμπα

Τα λέμε στην επόμενη εξόρμηση , Υγεία σε όλους και σκεφτόμαστε θετικά !! 

0 Comments